Recept je od prababičky z Karolinky. Já jsem se ho naučila od své babičky a už přes deset let ho každé Vánoce dělám. Dědeček mi vždycky vyprávěl, jak o svátcích chodili chlapi po návštěvách a ochutnávali kdo má jakou "máčku", jaká je víc perníková nebo trnková.
Postupem času jsme původní recept trochu zmodernizovali, takže už je příprava relativně jednoduchá. Udělám si zeleninový vývar, přecedím, v části rozmíchám povidla (místo vaření a pasírování sušených trnek) a zahustím perníkem. Povařím a rozmixuju až je omáčka hladká, teprve PAK přidám všechny ořechy a rozinky. Celková doba přípravy je něco přes tři hodiny.
Podává se vychlazená jako dezert po štědrovečerní večeři a pak kdykoli během svátků. V lednici by vydržela i týden, ale většinou je "sežrána" dřív i přesto, že základní recept je na šest litrů.
Žádné komentáře:
Okomentovat