Suroviny na čtyři velké pizzy
hladká mouka - 1 kg
kvasnice - jedna kostka
vlažná voda - 600 ml
lžička soli, lžička cukru
V malé misce necháme vzejít kvásek - trocha vlažné vody, malá lžička cukru, rozdrobit kvasnice, přidal lžíci mouky, zamíchat a dát na teplo. Do kila mouky zamícháme lžičku soli, vzešlý kvásek a nakonec 600 ml vlažné vody. Nejdřív vařečkou a pak i rukama uhněteme poměrně tuhé těsto, přikryjeme utěrkou a dáme na pět hodin kynout. Po pěti hodinách těsto z mísy vykydneme, rozdělíme na čtyři bochánky a necháme ještě hodinu kynout.
Během poslední hodiny kynutí je ideální čas připravit si všechny suroviny na obložení pizzy, rajčatový základ, sýr, vál, roztopit troubu atd. Já dělám nejraděj jen s mozzarellou a bazalkou:
Rajčatový základ: Dvě rajčata, jednu cibuli a stroužek česneku nakrájíme nadrobno. Chvilku podusíme na olivovém oleji, přidáme oregáno, osolíme a necháme vychladnout.
Na obložení: 125 g mozzarelly nakrájet na plátky a posypat bazalkou
Troubu rozpalte co to dá, 250° a víc a pečte jen 8 až 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat