Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

pondělí 20. května 2013

Chřestový koláč s bazalkou

Suroviny
listové těsto - hotové nebo domácí, na jeden plech
bílé fazole - 1 konzerva
kešu natural - 1/4 hrnku
dijonská hořčice - 1 lžíce
bazalkové pesto - 1 lžíce (dobré a ne moc drahé mají třeba v DM)
šťáva z citronu - 3 malé lžičky
mléko (dávám sojové) - 2 lžíce
zelený chřest - cca 20 až 22 výhonků
sezamová semínka - 1 lžička
olivový olej
sůl, pepř
(vejce na potření)

Zapneme troubu na 220°C. Rozválené těsto dáme na pečící papír na plech (okraje můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, ale netřeba). Pak si připravíme pastu. Kešu, slité fazole, hořčici, pesto a citronovou šťávu rozmixujeme dohladka (např. tyčovým mixérem v úzké nádobě). Přidáme mléko, opět promixujeme a hotovou pastu rovnoměrně rozetřeme na těsto (necháme cca 1cm okraje).

Chřestu odkrojíme tvrdé spodky a pokud je mladý a tenký, necháme tak. Pokud jsou stonky tlustší a vláknitější, zhruba do třetiny délky oškrábeme škrabkou. Jednotlivé chřesty pak klademe na těsto střídavě špičkou nahoru a dolu. Lehce osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a posypeme sazemem. Koláč dáme do trouby, snížíme teplotu na 200° a pečeme dokud okraje těsta nezezlátnou a chřest nezměkne (cca 25 minut).

Podáváme ještě teplé.

Žádné komentáře:

Okomentovat