Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

středa 30. dubna 2014

Krémové rizoto s chřestem a sušenými rajčaty

Suroviny na dvě větší porce
rýže arborio - 200 g
bílý chřest - 6 stonků
sušená rajčata - 4 kusy
bílé víno - 2 dcl
máslo - 100 g
šalotka - jedna
parmezán - 50 g
zeleninový vývar nebo voda, sůl, muškátový oříšek

Cibulku si nakrájíme nadrobno. Stonky chřestu důkladně oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, nakrájíme na špalíčky a krátce povaříme. Sýr nastrouháme najemno a rajčata pokrájíme na malé proužky.

Na lžíci másla necháme zesklovatět cibulku, přidáme rýži, necháme také chvíli osmahnout a zalijeme vínem. Z vína necháme odpařit alkohol a dolijeme trochu vody/vývaru, jen aby rýže byla těsně ponořená. Lehce osolíme. Rýže se vaří asi 15 minut a tekutiny dolijeme vždy jen tolik, aby byla rýže ponořená. Asi po pěti minutách vaření přidáme špalíčky chřestu. Když je chřest měkký a rýže al dente, odstavíme, přidáme sýr, rajčata, dochutíme ještě solí a muškátovým oříškem a úplně nakonec vmícháme zbytek másla.

Žádné komentáře:

Okomentovat