Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

neděle 20. dubna 2014

Mazanec

Suroviny na jeden větší mazanec
polohrubá mouka - 500 g
máslo - 110 g
cukr - tři vrchovaté lžíce
droždí - půl kostičky
mléko - 2 dcl
vejce - 2 žloutky do těsta, jedno celé vejce na potření
hrst rozinek a hrst mandlí
citronová kůra, špetka soli

Nejdříve si zaděláme kvásek (špetka cukru a půl deci vody, rozmíchat, rozdrobit kvasnice, přidat lžíci mouky, zamíchat, dát na teplo). Do zadělávací mísy si odvážíme mouku, přidáme cukr, nastrouháme trochu citronové kůry a nakonec špetku soli. Ohřejeme mléko a rozmícháme v něm žloutky. Rozpustíme si máslo. Do sypké směsi pak nalijeme kvásek, mléko a máslo. Asi pět minut vařečkou "zaděláváme", přidáme rozinky a vypracujeme těsto, které pak necháme pod utěrkou v míse dvě hodiny kynout na teplém místě.

Když těsto vykyne, vytvoříme z něj bochánek, který necháme ještě 15 až 20 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme na 200°C dokud mazanec nezhnědne a špejle po zapíchnutí nepřestane lepit. Ještě teplý mazanec přikryjeme utěrkou, aby zůstal vlhký a vláčný.

Žádné komentáře:

Okomentovat