Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

pátek 14. prosince 2012

Medové perníčky

Suroviny
hladká mouka (dávám špaldovou) - 650 g
moučkový cukr - 250 g
jedlá soda - 2 kávové lžičky
perníkové koření - 3 kávové lžičky
kakao - čtyři kávové lžičky (nemusí být)
máslo - 50 g
med - 100 g
vejce - 5 celých (4 do těsta a 1 na potírání)

Sypké věci (mouku, cukr, koření a sodu) dobře promícháme a přidáme rozehřáté vlažné máslo, tekutý med a čtyři rozšlehaná vejce. Vypracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout.

Rozválíme na pomoučeném vále a pečeme na 180° jen krátce (menší tvary asi tři minutky). Po vytažení z trouby hned potíráme rozšlehaným vejcem.

Poleva
moučkový cukr - 200 g
bílek - jeden
citronová šťáva - jedna lžíce
škrob - jedna lžíce (nemusí být)

Moučkový cukr je potřeba hodně jemně přesát. Smícháme ho se škrobem, přidáme bílek a citronovou šťávu a šleháme. Ideálně elektrickou metličkou nebo v robotu, v nejhorším i vařečkou v ruce... ale dlooouho. Poleva má správnou konzistenci když po nabrání na lžičku jen neochotně kydne zpátky do mísy.

Kornoutky vyrábím z pečícího papíru. Ustřihnu si z něj co největší čtverec. Ten pak přehnu na trojúhelník, ten na menší trojúhelník a ten ještě jednou. Rozříznu nožem podle skladů a vzniklé trojúhelníky zatočím do kornoutů. Jak? Jednoduše všechny tři rohy trojúhelníku dostanu k sobě tak, že pravý úhel bude veprostřed a ostré jeden zepředu a jeden zezadu. Špička kornoutku tak vznikne veprostřed nejdelší strany trojúheníku. Tři cípy trojúhelníku přehnu, aby se kornoutek nerozbalil - dva dovnitř a jeden ven. Naplním dvěma lžičkami polevy, zabalím a ustřihnu špičku.

Inspirace na zdobení zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat