Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

neděle 23. prosince 2012

Vánočka

Suroviny na jednu vánočku
polohrubá mouka - 500 g
máslo - 110 g
cukr - tři vrchovaté lžíce
droždí - půl kostičky
mléko - 2 dcl
vejce - 2 žloutky do těsta, jedno celé vejce na potření
hrst rozinek a hrst mandlí
citronová kůra, špetka soli

Těsto
Nejdříve si zaděláme kvásek (špetka cukru a půl deci vody, rozmíchat, rozdrobit kvasnice, přidat lžíci mouky, zamíchat, dát na teplo). Do zadělávací mísy si odvážíme mouku, přidáme cukr, nastrouháme trochu citronové kůry a nakonec špetku soli. Ohřejeme mléko a rozmícháme v něm žloutky. Rozpustíme si máslo. Do sypké směsi pak nalijeme kvásek, mléko a máslo. Asi pět minut vařečkou "zaděláváme", přidáme rozinky a vypracujeme těsto, které pak necháme pod utěrkou v míse dvě hodiny kynout na teplém místě.

Pletení
Vykynuté těsto na vánočku si rozdělíme na 9 dílů následovně: nejdříve na dvě poloviny - z jedné uděláme čtyři stejně velké části, z druhé tři střední a dvě malé. Ze čtyř největších bude základna. Vyválíme z nich rukama čtyři válečky o něco tlustší než palec, vyrovnáme vedle sebe a na jednom konci smáčkneme dohromady. Vezmeme váleček nejvíc vlevo a neseme ho směrem do prava POD - NAD - POD. Opět vezmeme váleček co zůstal nejvíc vlevo a neseme ho pod první, nad druhým a pod třetí. Postup opakujeme až je upletená celá základna. Konce opět slepíme k sobě a celé přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Druhé patro pleteme ze tří středních válečků jako cop. Malíkovou hranou ruky uděláme veprostřed základny mělký žlábek a položíme do něj "cop". Poslední patro uděláme tak, že dva nejtenčí válečky (ale nejdelší) dáme těsně vedle sebe, položíme každou ruku na jeden konec a válíme/kroutíme proti sobě. Vzniklého hada položíme na druhé patro vánočky a jeho konce zahneme přes konce vánočky až dospodu pod první patro.

A nakonec
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a jednotlivá "patra" vánočky zajistíme párátky, aby se při kynutí nerozjela. Než se trouba rozpálí na 200°C, tak nám vánočka ještě trochu vykyne. V rozpálené troubě ji pečeme dohněda a až se zapíchnutá špejle nelepí.

Žádné komentáře:

Okomentovat