Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

středa 24. října 2012

Quiche na různé způsoby

Suroviny na jeden koláč
...na těsto
máslo - 120 g
mouka - 150 g, hladká, dávám špaldovou
voda - 5 až 6 lžic
sůl

...na náplň
vejce - 4
smetana - 30 %, 250 ml
gouda - 150 g
sůl
máslo nebo olej na pánev
půlka malé cukety, jedna větší cibule, cherry rajčátka

Tak trochu alchymie
Začneme těstem. Studené máslo nasekáme na malé kostičky a dáme do mísy s moukou. Přidáme špetku soli a pomocí prstů vytvoříme z mouky a másla malé žmolečky. Je třeba pracovat rychle a zlehka, aby se máslo moc nerozpustilo. Přilijeme 5 - 6 lžic studené vody (lze nahradit vývarem) a vypracujeme hladkou kouli těsta. Opět pracujeme rychle a nenecháme máslo moc změknout. Těsto dáme do fólie do lednice hodinu odpočinout a mezitím si můžeme připravit směs na náplň.

Nakrájíme cuketu a cibuli na půlkolečka, posolíme a osmahneme krátce na másle nebo oleji. Rajčátka nakrájíme jen na čtvrtky a nesmažíme. V misce pak smícháme smetanu, rozšlehaná vejce, kostičky sýra a sůl.

Po hodině už je těsto připraveno na vyválení a předpečení. Na pomoučeném vále rozválíme velký kruh a přeneseme ho do koláčové formy. Pořádně do formy vtlačíme a zařízneme přečnívající okraje. Dno propícháme vidličkou nebo párátkem a aby se při pěčení nenafouklo, zatížíme tak, že ustřihneme kus pečícího papíru a uděláme na něm hromádku luštěnin/rýže. Troubu rozpálíme na 190°C a koláč 10 minut předpečeme.

Po deseti minutách korpus vyndáme z trouby, poklademe zeleninou (cuketa, cibule, rajčata) a zalijeme připravenou směsí (smetana, vejce, sýr). Dáme zpátky do trouby a pečeme cca 30 minut. Koláč je hotový když náplň ztuhne a začne hnědnout. Je výborný za tepla i za studena.

Možná obměna
Místo cukety a rajčat zle použít jakákoli kombinace zeleniny, výborný je např. špenát.

Žádné komentáře:

Okomentovat