Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

úterý 30. října 2012

Švestkový koláč

Suroviny na jeden plech
polohrubá mouka (dávám špaldovou) - 30 dkg
máslo - 14 dkg
cukr (dávám demereru) - 14 dkg
mléko - 1/4 l
vejce - dvě
kypřící prášek do pečiva
švestky - čerstvé, nebo kompotované (dvě sklenice)
skořice

drobenka (měkké máslo, stejně cukr a polohrubá mouka), udělat žmolečky

Máslo necháme rozpustit a utřeme s cukrem. Vajíčka rozmícháme ve vlažném mléce a prdopeč smícháme s moukou. Do másla s cukrem vmícháme nejdřív vejce s mlékem a nakonec mouku. Vznikne řídké těsto, které rovnoměrně nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vysypaný moukou.

Těsto poklademe švestkami, posypeme skořicí a můžeme ještě přidat vrstvu drobenky. Pečeme na 180°C asi 20 minut - těsto pěkně zhnědne a párátko po zapíchnutí nelepí.

Možná obměna
Místo švestek lze použít jakékoli ovoce - meruňky, rybíz, hrušky...

Žádné komentáře:

Okomentovat